Modernizacja rozdzielnicy nN i SN: naprawa, rozbudowa czy wymiana
Modernizacja rozdzielnicy to wymiana aparatów, dołożenie pól albo wymiana sekcji, najlepiej bez zatrzymywania całego zakładu. Przy SN w specyfikacji trzeba wpisać medium, bo „bez SF6” nie znaczy „bez F-gazów”. Przy nN trzeba ustalić na piśmie, kto odpowiada za zgodność całości po zmianie.
- Przegląd albo termowizja wskazały przegrzewające się połączenia lub zużyte aparaty.
- Do starych wyłączników nie ma już części zamiennych.
- Nowy odbiór wymaga kolejnych pól, a w rozdzielnicy nie ma miejsca.
- Zakład ma zaplanowany postój i chce w nim zmieścić wymianę.
- Rozbudowa rozdzielnicy SN z SF6 wymaga sprawdzenia przepisów o F-gazach.
Czy opłaca się modernizować starą rozdzielnicę, czy lepiej wymienić ją na nową?
Modernizacja się opłaca, gdy obudowa, szyny i przedziały są w dobrym stanie, a zawodzą aparaty albo brakuje pól. Lepsza jest wymiana, gdy zawodzi sama konstrukcja albo nie da się zdobyć części.
Rozstrzygają o tym pomiary i przegląd, nie wiek. Trzeba ustalić stan szyn i połączeń (termowizja), dostępność aparatów zamiennych od producenta rozdzielnicy, miejsce na nowe pola i prąd zwarciowy w stacji. Po zwiększeniu mocy transformatora albo dołożeniu źródeł prąd zwarciowy rośnie i może przekroczyć wytrzymałość zwarciową starych szyn lub aparatów.
Ceny nie podajemy. W przejrzanych polskich źródłach nie znaleźliśmy opublikowanego cennika modernizacji rozdzielnicy głównej. Koszt zależy od liczby pól, typu aparatów i od tego, ile czasu zakład może dać na wyłączenie.
Czy po wymianie wyłączników rozdzielnica nN dalej spełnia normę i kto odpowiada za zgodność?
Odpowiedź zależy od tego, czy wymiana mieści się w tym, co przewidział producent rozdzielnicy. Jeśli tak, jest zwykle naprawą. Jeśli nie, wykonawca zmiany może przejąć rolę wytwórcy rozdzielnicy w rozumieniu PN-EN IEC 61439, z obowiązkiem weryfikacji konstrukcji i prób wyrobu.
Oceniamy to ostrożnie, na podstawie opisów ról producentów w literaturze branżowej, i nie jest to wykładnia prawa. Tekstu normy tu nie przytaczamy i granicy między naprawą a zmianą konstrukcji nie rozstrzygamy. Decyduje o niej norma oraz dokumentacja producenta, a w razie wątpliwości inżynier z dostępem do obu.
Przed zamówieniem prac warto mieć na piśmie trzy rzeczy: czy nowy aparat lub pole należy do zakresu zatwierdzonego przez producenta oryginalnej rozdzielnicy, kto po zmianie odpowiada za weryfikację całości i wystawia dokumentację, oraz jakie próby wykona się przed ponownym załączeniem.
Czy po 1 stycznia 2026 r. można rozbudować rozdzielnicę SN z SF6 o nowe pole?
Bywa to możliwe, ale trzeba to ustalić dla każdej rozbudowy osobno. Art. 13 ust. 9 rozporządzenia (UE) 2024/573 zabrania wprowadzania do użytku rozdzielnic z F-gazami, więc nie dotyczy samej pracującej rozdzielnicy. Trzeba sprawdzić, czy dodanie pola jest wprowadzeniem do użytku, a jeśli tak, to czy mieści się w odstępstwie.
Ust. 15 przewiduje odstępstwo dla rozbudowy istniejącej rozdzielnicy przy niekompatybilności z urządzeniami bez F-gazów. Czy dana rozbudowa spełnia ten warunek, wynika z tekstu ust. 15 i z dokumentacji producenta. Nie rozstrzygamy tego ogólnie. W tym samym artykule ust. 16 i 17 przewidują dokumentowanie przez co najmniej 5 lat oraz zawiadomienie organu. Jest jeszcze ust. 14, który odwołuje się do dowodu zamówienia sprzed 11 marca 2024 r.
Rozporządzenie nie definiuje też wprowadzenia do użytku. Operatorzy w komunikacie PTPiREE z 27 sierpnia 2025 r. rozumieją „wprowadzenie do użytkowania” jako zakończenie montażu rozdzielnicy w miejscu jej docelowej pracy, po badaniach pomontażowych i potwierdzeniu gotowości do załączenia. Komunikat jest skierowany do producentów i nie ma mocy przepisu. Stanowiska Komisji Europejskiej, na które się powołuje, nie czytaliśmy.
| Rozdzielnice | Od kiedy | Co jest objęte zakazem |
|---|---|---|
| SN w dystrybucji pierwotnej i wtórnej do 24 kV włącznie | 1 stycznia 2026 r. | Każdy F-gaz |
| SN powyżej 24 kV do 52 kV włącznie | 1 stycznia 2030 r. | Każdy F-gaz |
| od 52 do 145 kV włącznie, prąd zwarciowy do 50 kA | 1 stycznia 2028 r. | GWP równy 1 lub większy |
| powyżej 145 kV albo powyżej 50 kA | 1 stycznia 2032 r. | GWP równy 1 lub większy |
Czy musimy wymieniać działające rozdzielnice z SF6?
Nie. W rozporządzeniu (UE) 2024/573 nie ma nakazu wymiany pracujących rozdzielnic z SF6 (to wniosek z braku takiego przepisu). Ust. 18 dopuszcza instalowanie części w celu naprawy lub serwisowania, a ust. 10 mówi, że przeniesienie działającej rozdzielnicy w Unii nie jest wprowadzeniem do użytku.
Ograniczenie dotyczy dopiero serwisu. Od 1 stycznia 2035 r. zabrania się stosowania SF6 do konserwacji lub serwisowania rozdzielnic, o ile gaz nie jest zregenerowany lub poddany recyklingowi. Są od tego wyjątki techniczne i wyjątek na wypadek nagłej naprawy, gdy takiego gazu nie ma.
Jakie rozdzielnice SN wolno dziś kupić i czy „bez SF6” wystarczy?
Do 24 kV włącznie wolno dziś wprowadzać do użytku rozdzielnice bez fluorowanych gazów cieplarnianych, a z F-gazami tylko w ramach odstępstwa. Samo „bez SF6” nie wystarcza, bo zakaz z art. 13 ust. 9 lit. a i b obejmuje każdy F-gaz, a alternatywne media izolacyjne i gaszące też nimi bywają.
Załącznik II rozporządzenia podaje GWP dla SF6 24 300, a dla Iso-C3F7CN (C4-FN) 2 750. Załącznik III wymienia ketony fluorowane o GWP poniżej 1. Z brzmienia lit. a i b wynika, że liczy się samo użycie F-gazu, a nie wysokość GWP, więc taka rozdzielnica też wymaga odstępstwa. To wniosek z przepisu, który warto potwierdzić z producentem.
W specyfikacji należy więc wymagać pisemnej informacji o medium izolacyjnym i gaszącym łuk oraz oświadczenia, czy zawiera ono fluorowane gazy cieplarniane. Warto też wpisać do umowy datę zakończenia montażu, bo od niej zależy, czy rozdzielnica zdążyła przed zakazem w rozumieniu operatorów.
Ile potrwa wyłączenie przy modernizacji i czy da się to zrobić etapami?
Czas wyłączenia zależy od układu rozdzielnicy i zakresu prac, dlatego podajemy go dopiero po oględzinach. Etapami da się pracować, gdy szyny są podzielone na sekcje. Jedną modernizuje się przy zasilanej drugiej, jeśli ta druga przeniesie całe obciążenie.
- Wymiana aparatów w polu bez ruszania szyn zbiorczych ogranicza wyłączenie do zakresu jednego pola, o ile przedziały i osłony odcinają je od pozostałych.
- Prace przy sąsiednim, pracującym polu wymagają, żeby konstrukcja to dopuszczała. Gdy nie dopuszcza, wyłącza się szyny w całej sekcji.
- Tymczasowe zasilanie z agregatu, drugiego transformatora lub rozdzielnicy tymczasowej pozwala przenieść odbiory na czas prac, ale musi pokryć ich moc i rozruchy.
- Prefabrykacja i próby poza miejscem montażu skracają postój, bo na obiekcie zostają zabudowa i próby końcowe.
Kto może wykonać modernizację rozdzielnicy?
Urządzenia do 1 kV oraz powyżej 1 kV do 30 kV eksploatują osoby ze świadectwem kwalifikacyjnym, a w rozporządzeniu o kwalifikacjach (Dz.U. 2022 poz. 1392) są to osobne pozycje w grupie 1 (pkt 2 i 3). Zmiany po stronie SN, na styku z siecią operatora, uzgadnia się według instrukcji ruchu i eksploatacji sieci dystrybucyjnej właściwego operatora.
Jak przebiegają prace
- 01
Inwentaryzacja i pomiary
Przegląd, termowizja pod obciążeniem, sprawdzenie prądu zwarciowego i rezerwy w polach.
- 02
Naprawa, rozbudowa czy wymiana
Decydujemy, licząc koszt wyłączenia, a nie tylko cenę aparatów.
- 03
Specyfikacja
Medium w rozdzielnicy SN, odpowiedzialność za zgodność całości po zmianie, data zakończenia montażu.
- 04
Plan wyłączeń
Etapy, zasilanie tymczasowe i uzgodnienie z produkcją oraz operatorem.
- 05
Próby i dokumentacja
Próby przed załączeniem, protokoły i zaktualizowany schemat.
Najczęstsze pytania
Czy opłaca się modernizować starą rozdzielnicę, czy lepiej wymienić ją na nową?
Modernizacja się opłaca, gdy konstrukcja, szyny i przedziały są w dobrym stanie, a zawodzą aparaty albo brakuje pól. Lepsza jest wymiana, gdy zawodzi konstrukcja, nie ma części albo prąd zwarciowy przekracza wytrzymałość szyn. Decyzję trzeba oprzeć na przeglądzie i pomiarach, nie na wieku rozdzielnicy.
Czy po wymianie wyłączników rozdzielnica dalej spełnia normę i kto odpowiada za zgodność?
Jeśli zmiana mieści się w tym, co przewidział producent rozdzielnicy, zwykle jest naprawą. Jeśli wychodzi poza to, wykonawca może przejąć rolę wytwórcy w rozumieniu PN-EN IEC 61439. To ocena na podstawie opisów w literaturze branżowej. O granicy rozstrzyga norma i dokumentacja producenta, dlatego odpowiedzialność za zgodność warto zapisać w umowie przed pracami.
Czy po 1 stycznia 2026 r. możemy rozbudować rozdzielnicę SN z SF6 o nowe pole?
Zakaz z art. 13 ust. 9 rozporządzenia (UE) 2024/573 dotyczy wprowadzania do użytku, a ust. 15 przewiduje odstępstwo dla rozbudowy przy niekompatybilności z urządzeniami bez F-gazów. Czy konkretna rozbudowa mieści się w odstępstwie, trzeba ustalić na podstawie tekstu przepisu i dokumentacji producenta. Odstępstwa wymagają dokumentacji i zawiadomienia organu.
Jakie rozdzielnice SN wolno dziś kupić i czy „bez SF6” wystarczy?
Nie wystarczy. Zakaz dla SN do 24 kV od 1 stycznia 2026 r. i dla SN powyżej 24 kV do 52 kV od 1 stycznia 2030 r. obejmuje każdy F-gaz, a alternatywne media też nimi bywają. Dlatego w zamówieniu trzeba żądać nazwy gazu i oświadczenia producenta, czy rozdzielnica zawiera fluorowane gazy cieplarniane.
Czy musimy wymieniać działające rozdzielnice z SF6?
Nie. Rozporządzenie (UE) 2024/573 nie nakazuje wymiany pracujących rozdzielnic. Zakaz dotyczy wprowadzania do użytku, a od 1 stycznia 2035 r. SF6 w serwisie może pochodzić tylko z regeneracji lub recyklingu, z wyjątkami technicznymi i na wypadek nagłej naprawy.
Ile potrwa wyłączenie przy modernizacji i czy da się to zrobić etapami?
Czas podaje się po oględzinach rozdzielnicy. Etapami da się pracować, gdy szyny są podzielone na sekcje, a jedna z nich przeniesie całe obciążenie, albo gdy na czas prac stosuje się zasilanie tymczasowe. Wymiana aparatów w jednym polu może ograniczyć wyłączenie do tego pola, jeśli przedziały odcinają je od reszty.
Źródła
- Rozporządzenie (UE) 2024/573 w sprawie fluorowanych gazów cieplarnianych, art. 13 i załączniki II–III publications.europa.eu,publications.europa.eu
- ptpiree.pl
- Rozporządzenie MKiŚ z 1 lipca 2022 r. o kwalifikacjach osób zajmujących się eksploatacją urządzeń, instalacji i sieci, Dz.U. 2022 poz. 1392 api.sejm.gov.pl,api.sejm.gov.pl
- Projektowanie rozdzielnicy nN w zgodzie z normą PN-EN 61439 (opis ról producentów) magazynprzemyslowy.pl,magazynprzemyslowy.pl
Inne strony na ten temat
Najpierw ocena rozdzielnicy, potem zakres prac
Wystarczy krótki opis rozdzielnicy: napięcie, typ i rok, liczba pól, co zawodzi i kiedy zakład może ją wyłączyć. Powiemy, co wymaga pomiarów i jak ułożyć etapy.
80-373 Gdańsk