Zasilanie awaryjne szpitala po raporcie NIK opublikowanym w marcu 2026 r.
NIK opublikowała 26 marca 2026 r. wyniki kontroli zasilania awaryjnego w 15 szpitalach: agregaty miały wszystkie, ale dwa szpitale nie miały bezprzerwowego podtrzymania, a w ośmiu brakowało instrukcji eksploatacji. Opisujemy, czego wymaga § 42 rozporządzenia, jak to sprawdzić w istniejącej instalacji i jak pracować w czynnym szpitalu.
- Dyrektor po lekturze raportu NIK pyta, czy szpital spełnia § 42 rozporządzenia i co ma uzupełnić.
- Agregat ma kilkanaście lat, oddział poza główną siedzibą ma starszy agregat bez autostartu albo nie ma go wcale.
- Brakuje instrukcji eksploatacji agregatu, UPS-ów i rozdzielni albo plan prób nie zgadza się z dokumentacją producenta.
- Nowy rezonans, tomograf albo oddział podnosi moc szczytową i trzeba sprawdzić, czy agregat nadal pokrywa 30 % tej mocy.
- Rozdzielnica główna wymaga wymiany, a oddziały nie mogą zostać bez zasilania.
Co NIK ustaliła w kontroli zasilania awaryjnego szpitali?
NIK skontrolowała 15 szpitali I, II i III stopnia w pięciu województwach i 26 marca 2026 r. ogłosiła, że wszystkie miały w głównej siedzibie agregaty o wymaganej mocy z autostartem, a słabe punkty leżały gdzie indziej: w podtrzymaniu bezprzerwowym, instrukcjach i serwisie.
- Pokrycie mocy szczytowej przez agregat wahało się od 48 % do ponad 160 %, a w 7 szpitalach przekraczało 100 %.
- Dwa szpitale miały oddziały poza główną siedzibą z agregatami z 1984 i 1989 r. bez autostartu, co NIK uznała za niezgodne z § 42.
- 13 szpitali miało UPS-y (jeden dynamiczny), a dwa nie miały ani UPS-ów, ani urządzeń równorzędnych.
- W 8 szpitalach brakowało instrukcji eksploatacji, w 2 była niepełna. Najczęstsza przyczyna to brak wiedzy o obowiązku.
- Z 366 urządzeń medycznych z własnym podtrzymaniem 54 (14,8 %) przejrzano po terminie, w 16 przypadkach z winy serwisu.
- Agregaty i UPS-y były sprawne, ale serwis bywał nierzetelny, zwłaszcza przy próbnych uruchomieniach.
Jaką moc musi mieć agregat w szpitalu i czy autostart jest obowiązkowy?
Autostart jest obowiązkowy, a agregat ma pokrywać co najmniej 30 % potrzeb mocy szczytowej szpitala. Tak stanowi § 42 rozporządzenia Ministra Zdrowia z 26 marca 2019 r. w sprawie szczegółowych wymagań, jakim powinny odpowiadać pomieszczenia i urządzenia podmiotu wykonującego działalność leczniczą (t.j. Dz.U. 2022 poz. 402).
Przepis nie używa słowa „UPS”. Wymaga urządzenia zapewniającego odpowiedni poziom bezprzerwowego podtrzymania zasilania, a UPS jest jego typowym wykonaniem. NIK mówi o UPS-ach lub urządzeniach równorzędnych.
Przykład rachunkowy: przy mocy szczytowej 1 200 kW agregat musi pokryć co najmniej 360 kW. Szczyt może rosnąć z każdym nowym rezonansem, tomografem czy oddziałem, więc agregat, który kiedyś pokrywał 100 %, dziś może pokrywać mniej. Dlatego moc szczytową warto co jakiś czas ustalić ponownie z danych licznika albo z rejestratora.
NIK powołuje także przepis z dawnych warunków technicznych budynków z 2002 r. Rozporządzenie to ma w ELI status „uznany za uchylony”, więc nie opieramy na nim żadnego wymagania.
Kiedy szpital nie potrzebuje nowego agregatu ani UPS-a?
Gdy agregat ma autostart i pokrywa co najmniej 30 % szczytu, szpital ma urządzenie bezprzerwowego podtrzymania, a braki dotyczą dokumentów i serwisu, wystarczy je uzupełnić. W kontroli NIK wszystkie 15 szpitali miały w głównej siedzibie agregat o wymaganej mocy z autostartem, a braki dotyczyły oddziałów zewnętrznych, UPS-ów w dwóch szpitalach, instrukcji i serwisu.
Nowy zakup jest uzasadniony w trzech sytuacjach: agregat nie ma autostartu (jak w oddziałach zewnętrznych z 1984 i 1989 r.), pokrycie szczytu spadło poniżej 30 % po wzroście zapotrzebowania albo szpital nie ma urządzenia bezprzerwowego podtrzymania. Pozostałe pozycje z listy NIK, czyli instrukcje, plan prób, protokoły serwisu i harmonogram przeglądów aparatury, są pracą organizacyjną i nie wymagają inwestycji.
Które odbiory powinny być zasilane z UPS-a, a które z agregatu?
Z UPS-a powinny pracować odbiory, które nie mogą stracić zasilania nawet na czas przełączenia, a z agregatu pozostałe odbiory ważne. NIK wskazuje wprost blok operacyjny i oddziały intensywnej terapii (OIT) jako miejsca, gdzie zasilanie bezprzerwowe ma być zapewnione.
Po zaniku napięcia w sieci agregat potrzebuje czasu na rozruch i przełączenie przez układ SZR. Przez ten czas odbiory na sekcji bezprzerwowej zasila bateria UPS, a odbiory na sekcji gwarantowanej pozostają bez zasilania do przełączenia. Czas pracy baterii dobiera się z zapasem względem czasu rozruchu agregatu i ewentualnej ponownej próby rozruchu.
To, które obwody leżą na której sekcji, rozstrzyga lista odbiorów zatwierdzona przez szpital i sprawdzona na schemacie i w instalacji. Konkretnego wykazu urządzeń bloku operacyjnego i OIT nie cytujemy, bo żaden przeczytany przez nas przepis go nie zawiera. Ustala go szpital z lekarzami i działem aparatury.
Jak często robić próbne uruchomienia agregatu?
Próbne uruchomienia agregatu robi się tak często, jak wskazuje dokumentacja techniczno-ruchowa producenta, i właśnie tego dotyczy pierwszy wniosek NIK. Jeżeli DTR przewiduje próby pod obciążeniem częściej, niż szpital może je zrobić bez odłączania zasilania, liczbę prób można zmienić po uzgodnieniu z producentem, co NIK odnotowała jako praktykę dopuszczaną przez producentów.
Przepisy powszechnie obowiązujące nie określają sposobu dokumentowania czynności serwisowych, jak zauważa NIK, więc o formie protokołu decyduje szpital. Nasza propozycja minimum to data próby, wynik, czas przełączenia, godziny pracy agregatu, uwagi i osoba odpowiedzialna. Zapis pozwala wykazać kontrolerowi, że próby się odbyły, i ocenić, czy serwis agregat sprawdza, czy tylko uruchamia.
Co powinna zawierać instrukcja eksploatacji agregatu, UPS-ów i rozdzielni?
Instrukcja eksploatacji urządzeń energetycznych jest obowiązkiem pracodawcy z § 4 rozporządzenia o bezpieczeństwie i higienie pracy przy urządzeniach energetycznych (t.j. Dz.U. 2021 poz. 1210) i zawiera m.in. wymagania eksploatacyjne oraz terminy przeglądów, prób i pomiarów. Pracodawca ma ją bieżąco aktualizować.
Wymaga jej przepis, którego według NIK często nie znano: instrukcji nie było w 8 z 15 szpitali, a w 2 była niepełna. Jako roboczy spis treści proponujemy opis i schemat urządzenia, sposób przełączania wraz z procedurą ręczną, harmonogram prób według DTR, terminy przeglądów, wykaz osób z kwalifikacjami i postępowanie przy awarii.
NIK zalicza agregaty i UPS-y do grupy 1 wykazu urządzeń z rozporządzenia o kwalifikacjach (Dz.U. 2022 poz. 1392). Zakaz samodzielnej eksploatacji bez kwalifikacji, z wyjątkami, wynika z art. 54 Prawa energetycznego, a świadectwa tracą ważność po 5 latach (art. 54 ust. 1aa).
Jak wymienić rozdzielnicę główną bez wyłączania oddziałów?
Da się to zrobić, jeśli rozdzielnica ma albo może dostać drugi tor zasilania i podział na sekcje, tak by wymieniać jedną sekcję, gdy druga przejmuje obciążenie. Bez tego każda wymiana wymaga wyłączenia: trzeba je uzgodnić z oddziałami, a najważniejsze odbiory zasilić tymczasowo.
Prace w czynnym szpitalu planuje się według odbiorów, nie według szaf. Dla każdej sekcji trzeba ustalić, które odbiory da się przełączyć, które trzeba zasilić z agregatu lub z zasilania tymczasowego i kto z personelu medycznego zatwierdza termin wyłączenia. Rozporządzenie o BHP wymaga polecenia pisemnego przy pracach w pobliżu nieosłoniętych urządzeń pod napięciem (§ 27) i definiuje zespół jako co najmniej dwie osoby (§ 2 pkt 12).
Pomieszczenia medyczne mają własną część normy PN-HD 60364-7-710. Normy nie czytaliśmy, więc jej treści nie streszczamy. Zakres opisuje m.in. publikacja jednej z hurtowni z maja 2026 r.
Jakie prace przy zasilaniu zlecają szpitale?
Ogłoszenia z lat 2025–2026 w BZP i TED pokazują zakupy rozdzielnic, hal agregatów, agregatów i kompensacji w szpitalach. To dane z rejestrów zamówień, a nie nasze realizacje.
Najczęstsze pytania
Jaką moc musi mieć agregat w szpitalu i czy autostart jest obowiązkowy?
Agregat musi mieć funkcję autostartu i pokrywać co najmniej 30 % potrzeb mocy szczytowej szpitala. Wynika to z § 42 rozporządzenia Ministra Zdrowia z 26 marca 2019 r. (t.j. Dz.U. 2022 poz. 402). Przy szczycie 1 200 kW daje to co najmniej 360 kW (przykład rachunkowy).
Czy rozporządzenie wymaga UPS w szpitalu?
Wymaga urządzenia zapewniającego odpowiedni poziom bezprzerwowego podtrzymania zasilania, a UPS jest jego typowym wykonaniem. Samego słowa „UPS” w § 42 nie ma. NIK pisze o UPS-ach lub urządzeniach równorzędnych i w kontroli stwierdziła, że 2 z 15 szpitali nie miały ani jednych, ani drugich.
Jak często robić próbne uruchomienia agregatu, żeby spełnić wnioski NIK?
Zgodnie z dokumentacją techniczno-ruchową producenta. Jeśli częstość prób pod obciążeniem wymagałaby odłączania zasilania, liczbę prób można zmienić po uzgodnieniu z producentem. Przebieg prób warto dokumentować w protokole, bo przepisy nie narzucają jego formy.
Co powinna zawierać instrukcja eksploatacji agregatu, UPS-ów i rozdzielni?
Zgodnie z § 4 rozporządzenia o BHP przy urządzeniach energetycznych (t.j. Dz.U. 2021 poz. 1210) co najmniej wymagania eksploatacyjne oraz terminy przeglądów, prób i pomiarów, a pracodawca ma ją aktualizować. NIK nie znalazła instrukcji w 8 z 15 szpitali. Proponujemy dodać schemat, procedurę ręczną i wykaz osób z kwalifikacjami.
Które urządzenia bloku operacyjnego i OIT muszą być zasilane przez UPS?
NIK w swoich wnioskach wskazuje bezprzerwowe zasilanie kluczowych systemów, w tym bloku operacyjnego i OIT. Wykazu konkretnych urządzeń nie znaleźliśmy w żadnym przeczytanym przepisie. Ustala go szpital z lekarzami i działem aparatury, a potem sprawdza na schemacie, które obwody leżą na sekcji bezprzerwowej.
Czy można powoływać się na § 26 ust. 4 warunków technicznych z 2002 r.?
Nie. NIK go przywołuje, ale rozporządzenie z 12 kwietnia 2002 r. ma w ELI status „uznany za uchylony”, więc wymagania szpitala wiążemy z § 42 rozporządzenia Ministra Zdrowia. Stan prawny sprawdzony 2 listopada 2026 r.
Źródła
- nik.gov.pl
- nik.gov.pl
- api.sejm.gov.pl
- Rozporządzenie w sprawie BHP przy urządzeniach energetycznych, t.j. Dz.U. 2021 poz. 1210, § 2, 4 i 27 api.sejm.gov.pl,api.sejm.gov.pl
- Rozporządzenie Ministra Klimatu i Środowiska z 1 lipca 2022 r. o kwalifikacjach osób eksploatujących urządzenia, instalacje i sieci, Dz.U. 2022 poz. 1392 api.sejm.gov.pl,api.sejm.gov.pl
- Prawo energetyczne, tekst jednolity Dz.U. 2026 poz. 43, art. 54 api.sejm.gov.pl,api.sejm.gov.pl
- Instalacje elektryczne dla szpitali dynamik.com.pl,dynamik.com.pl
- Ogłoszenia 2025/BZP 00523957, 00444713, 00175761 i 00213100 (wyszukiwarka BZP) ezamowienia.gov.pl,ezamowienia.gov.pl
- Ogłoszenie TED 74438-2026 (wyszukiwarka TED) ted.europa.eu,ted.europa.eu
Inne strony na ten temat
Zacznijmy od schematu zasilania i listy odbiorów
Do rozmowy wystarczą schemat jednokreskowy, lista odbiorów, które muszą mieć zasilanie bezprzerwowe, i ostatnie protokoły prób agregatu oraz UPS-ów.
80-373 Gdańsk