Jak obliczyć moc umowną z profilu mocy?
Moc umowną dobiera się z 15-minutowego profilu poboru z dwunastu miesięcy, porównując dwa koszty: składnik stały płacony co miesiąc od każdego zamówionego kilowata oraz opłatę za przekroczenia, które wystąpią przy danej mocy.
Rozporządzenie definiuje moc umowną jako moc czynną określoną w umowie jako wartość niemniejszą niż maksimum ze średnich z piętnastu minut, z uwzględnieniem współczynników odzwierciedlających specyfikę układu zasilania odbiorcy (§ 2 pkt 6 lit. a). To definicja, a nie procedura doboru. Sama wartość zależy więc od profilu i od tego, ile zakład chce zapłacić za zapas, a ile za przekroczenia.
Obliczenie ma pięć kroków:
- Zebrać profil 15-minutowy z dwunastu miesięcy, z danych układu pomiarowo-rozliczeniowego albo z własnych rejestratorów (pomiary opisujemy na stronie o pomiarach instalacji).
- Dla wybranej mocy wyznaczyć nadwyżki: przekroczenie liczy się z każdej godziny, ze średnich wartości mocy rejestrowanych w okresach piętnastominutowych (§ 53 ust. 2).
- W każdym miesiącu zsumować dziesięć największych nadwyżek i pomnożyć przez składnik stały stawki sieciowej (§ 53 ust. 3 pkt 1 i ust. 4).
- Zsumować opłaty z dwunastu miesięcy i dodać roczny składnik stały od zamówionej mocy (moc w kW × stawka × 12).
- Powtórzyć dla kilku wartości mocy umownej i wybrać tę z najniższą sumą kosztów.
Jeden rok profilu pokazuje tylko ten rok. Jeśli w kolejnym zakład uruchomi nową linię albo wyłączy część instalacji, wynik trzeba policzyć od nowa. Bilans zapasu w transformatorze i sieci wewnętrznej opisujemy na stronie o bilansie mocy.
Ile kosztuje przekroczenie mocy umownej?
Opłata za przekroczenie mocy umownej to iloczyn składnika stałego stawki sieciowej i sumy dziesięciu największych nadwyżek mocy pobranej ponad moc umowną, naliczany za każdy miesiąc, w którym nadwyżki wystąpiły (§ 53 ust. 3 i 4).
Jeśli układ pomiarowy nie pozwala na taki sposób, stosuje się dziesięciokrotność maksymalnej nadwyżki (§ 53 ust. 3 pkt 2).
Przykład rachunkowy (obliczenie własne). Stawka 24,84 zł/kW/m-c jest składnikiem stałym ENEA Operatora dla grupy C2x według portalu Energoraport (źródło wtórne); nie sprawdziliśmy jej w taryfie.
| Pozycja | Wartość |
|---|---|
| Moc umowna | 400 kW |
| Składnik stały (ENEA Operator, grupa C2x, według portalu Energoraport) | 24,84 zł/kW/m-c |
| Miesiąc z sześcioma godzinami ponad umowę: 50, 40, 35, 30, 20 i 15 kW, razem | 190 kW |
| Opłata za przekroczenie: 190 × 24,84 | 4 720 zł |
| Podwyższenie mocy umownej o 50 kW: 50 × 24,84, co miesiąc | 1 242 zł |
| To samo w skali roku: 1 242 × 12 | 14 904 zł |
Podwyższenie mocy o 50 kW usuwa w tym miesiącu wszystkie sześć nadwyżek, bo największa wynosi 50 kW. Jest tańsze od przekroczeń, gdy takich miesięcy jest w roku cztery lub więcej (14 904 / 4 720 = 3,2). Przy trzech takich miesiącach przekroczenia kosztują 14 160 zł i są tańsze.
W rozliczeniu liczy się taryfa operatora i warunki zmiany mocy umownej z umowy.
Kiedy opłaca się obniżyć moc umowną?
Obniżenie mocy umownej opłaca się wtedy, gdy oszczędność na składniku stałym w całym okresie obniżenia jest większa niż opłaty za przekroczenia, które pojawią się przy niższej mocy, a oba koszty trzeba liczyć z tego samego 15-minutowego profilu.
Do rachunku dochodzi § 54 ust. 2: gdy odbiorca za zgodą operatora zmniejsza moc umowną, składnik stały stawki sieciowej powiększa się o 10 % dla całego okresu objętego zmniejszeniem.
Przepis nie rozstrzyga trzech spraw. Nie mówi, czy 10 % dolicza się do składnika stałego od całej mocy umownej, czy tylko od części obniżonej. Nie wyznacza daty końca podwyżki, bo wiąże ją z okresem zmniejszenia. Nie podaje też progu, od którego zmniejszenie uruchamia dopłatę. Dlatego nie podajemy przykładu, który przyjmowałby którąś z tych podstaw.
Zmniejszenie wymaga zgody operatora, więc nie można go zakładać z góry. Przed złożeniem wniosku warto uzyskać od operatora na piśmie jego sposób liczenia 10 %. Rozliczenie zmiany w trakcie obowiązywania taryfy zostawia § 54 ust. 1 umowie o świadczenie usług dystrybucji albo umowie kompleksowej.
Dopiero z tą odpowiedzią da się porównać oszczędność na składniku stałym z ryzykiem przekroczeń.
Czy moc umowna może przekroczyć moc przyłączeniową?
Zwykle nie: taryfy PGE Dystrybucji, TAURON Dystrybucji i Stoen Operatora na 2026 r. wprost stanowią, że moc umowna „nie może być większa” od mocy przyłączeniowej dla danego miejsca dostarczania (w taryfie Stoen Operatora to pkt 3.2.8). Ani rozporządzenie taryfowe, ani Prawo energetyczne (t.j. Dz.U. 2026 poz. 43) nie zawierają takiego zakazu wprost, więc granica wynika z taryf i umów, a nie z ustawy. Te same punkty taryf wyznaczają też dolną granicę: moc umowna nie może być mniejsza, niż wymagają przekładniki prądowe i liczniki.
W taryfie Energi-Operatora nie znaleźliśmy tego punktu (plik PDF ma uszkodzoną warstwę tekstu), a taryfy ENEA Operatora nie czytaliśmy pod tym kątem, więc zakład przyłączony do tych sieci sprawdza własną umowę i taryfę. We wzorze umowy ENEA Operatora zwiększenie ponad moc przyłączeniową wymaga nowej umowy o przyłączenie, a jego § 5 stanowi:
- Ust. 1: odbiorca do 31 października zamawia moc umowną na następny rok kalendarzowy, odpowiadającą maksymalnej mocy czynnej przewidywanej do pobierania.
- Ust. 2: bez zamówienia na następny rok obowiązuje ostatnia moc umowna.
- Ust. 3: zmiana w granicach mocy przyłączeniowej następuje na pisemny wniosek odbiorcy w terminie z taryfy.
- Ust. 4: przy zmniejszeniu mocy za zgodą operatora po tym terminie odbiorca płaci za moc zmniejszoną na zasadach z taryfy.
- Ust. 5: zwiększenie mocy umownej powyżej mocy przyłączeniowej wymaga wniosku o określenie warunków przyłączenia oraz zawarcia i zrealizowania umowy o przyłączenie.
Powyżej mocy przyłączeniowej droga prowadzi więc przez wniosek o przyłączenie. Koszt wniosku, terminy i ryzyko wygaśnięcia umowy opisujemy w artykule o zwiększeniu mocy przyłączeniowej po nowelizacji.
Czy kompensator zmniejszy przekroczenie mocy umownej?
Kompensator nie zmniejszy przekroczenia mocy umownej, bo moc umowna jest mocą czynną (§ 2 pkt 6 lit. a), a opłata z § 53 dotyczy nadwyżek mocy pobranej ponad nią, podczas gdy kompensator działa na moc bierną.
Zmniejsza on prąd bierny, a z nim obciążenie transformatora i kabli. Ta sama zależność jest opisana na stronie o kompensacji mocy biernej.
Szczyty mocy czynnej obniża się przesunięciem odbiorów w czasie. Gdy rachunek pokazuje, że to nie wystarcza, można rozważyć magazyn energii, który oddaje moc w szczycie. Wymagania prawne dla magazynu opisuje artykuł o pozwoleniu na budowę magazynu energii, a to, czy profil w ogóle go uzasadnia, pokazuje bilans mocy.
Najczęstsze pytania
Czy opłata za przekroczenie mocy umownej liczy się tak samo u każdego operatora?
Sposób liczenia tej opłaty, potocznie nazywanej karą, jest wspólny, bo wynika z § 53 rozporządzenia (Dz.U. 2026 poz. 1182), ale kwota może się różnić. Opłata to składnik stały stawki sieciowej razy suma dziesięciu największych nadwyżek, a składnik stały jest stawką z taryfy danego operatora i grupy taryfowej. Tę samą zasadę powtarzają taryfy PGE Dystrybucji, TAURON Dystrybucji i Stoen Operatora na 2026 r. W taryfach Energi-Operatora i ENEA Operatora tego punktu nie czytaliśmy.
Czy moc umowną można zamawiać inaczej na poszczególne miesiące?
Rozporządzenie wprost mówi o przypadku, gdy zamawiana jest różna wielkość mocy umownej na poszczególne miesiące roku (§ 54 ust. 1), i zostawia szczegóły rozliczeń umowie. Czy dany operator na to pozwala i na jakich warunkach, wynika z jego umowy i taryfy. Nie czytaliśmy ofert operatorów w tym zakresie.
Jak liczy się przekroczenie, gdy układ pomiarowy nie rejestruje danych 15-minutowych?
Nadwyżki liczy się wtedy z wartości godzinowych, a gdy układ nie pozwala nawet na to, przyjmuje się największą wielkość (§ 53 ust. 2). Opłatą jest wtedy składnik stały razy dziesięciokrotność maksymalnej nadwyżki zarejestrowanej w okresie rozliczeniowym (§ 53 ust. 3 pkt 2), a nie suma dziesięciu największych.
Czy przekroczenie liczy się osobno dla każdego miejsca dostarczania?
Tak, dla niezależnych miejsc dostarczania liczy się je odrębnie. Niezależne nie są jednak miejsca, za którymi pobór naturalnie się sumuje, ani te, w których umowa przewiduje kontrolę mocy sumatorem (§ 53 ust. 5). Moc umowną można zamawiać łącznie dla dwóch lub więcej miejsc, jeśli umowa nie stanowi inaczej (§ 18 ust. 6).
Źródła
- eli.gov.pl
- Prawo energetyczne, tekst jednolity, Dz.U. 2026 poz. 43 (przeszukany pod kątem górnego limitu mocy umownej, brak) api.sejm.gov.pl,api.sejm.gov.pl
- Wzór umowy o świadczenie usług dystrybucji energii elektrycznej, § 5 (odczyt z 4 listopada 2026 r.) operator.enea.pl,operator.enea.pl
- Przekroczenie mocy umownej od lipca 2026 r. (stawka składnika stałego ENEA Operatora, grupa C2x) energoraport.pl,energoraport.pl
- pgedystrybucja.pl
- Taryfa na 2026 r., rozdział „Moc umowna” tauron-dystrybucja.pl,tauron-dystrybucja.pl
- Taryfa od 1 stycznia 2026 r., pkt 3.2.8 stoen.pl,stoen.pl
Inne artykuły w tym temacie
Opłata za energię bierną: co mówi § 52, wzór i przykład obliczenia
Od 5 września 2026 r. energię bierną rozlicza się według § 52 rozporządzenia Ministra Energii (Dz.U. 2026 poz. 1182). Domyślne tg φ0 wynosi nadal 0,4, a z brzmienia przepisu wynika, że każda kilowarogodzina energii biernej pojemnościowej kosztuje pełną stawkę. Poniżej wzór, przykład poglądowy i różnice między operatorami.
Opłata mocowa w 2027 r.: stawki kwartalne, grupy K1–K4 i obliczenie opłaty zakładu
URE ogłosił na 2027 r. cztery stawki kwartalne opłaty mocowej, od 0,1925 do 0,2141 zł/kWh netto, wszystkie niższe niż 0,2194 zł/kWh w 2026 r. Kwota na rachunku zakładu zależy jednak także od grupy K1–K4, ustalanej osobno dla każdej doby roboczej i każdego punktu pomiarowego.
Zwiększenie mocy przyłączeniowej: koszt wniosku, terminy i ryzyko wygaśnięcia umowy
Po nowelizacji Prawa energetycznego wniosek o większą moc przyłączeniową wymaga opłaty 1 zł/kW, zaliczki 60 zł/kW przyrostu i zabezpieczenia 30 zł/kW po zawarciu umowy. Spóźnienie z zabezpieczeniem lub z zawiadomieniem o pozwoleniu na budowę oznacza wygaśnięcie umowy z mocy prawa, dlatego przed wnioskiem warto sprawdzić, czy instalacja nie ma zapasu mocy.