Ile kosztuje dziś wniosek o zwiększenie mocy przyłączeniowej?
Przykład poglądowy: przy zwiększeniu mocy z 1 200 kW do 1 700 kW, licząc według ustawy i komunikatu ENEA Operator, zakład wpłaca 1 700 zł opłaty za wniosek i 30 000 zł zaliczki, a po zawarciu umowy wnosi 15 000 zł zabezpieczenia, razem 46 700 zł. Opłata za wniosek nie podlega zwrotowi, zaliczkę zalicza się na opłatę przyłączeniową, a zabezpieczenie jest zwrotne w ustawowych przypadkach.
| Składnik | Stawka i limit (ustawa) | Od czego liczy ENEA | Zwrot |
|---|---|---|---|
| Opłata za wniosek | 1 zł/kW, najwyżej 100 000 zł, odrębnie dla każdego miejsca przyłączenia | od całkowitej mocy przyłączeniowej we wniosku (tu 1 700 kW) | nie podlega zwrotowi |
| Zaliczka | 60 zł/kW, najwyżej 6 000 000 zł i nie więcej niż przewidywana opłata za przyłączenie | od przyrostu mocy (tu 500 kW) | zalicza się ją na opłatę przyłączeniową |
| Zabezpieczenie | 30 zł/kW do 100 MW i 60 zł/kW powyżej, najwyżej 12 000 000 zł | od przyrostu mocy (tu 500 kW) | zwrot w ustawowych przypadkach; kaucję można zaliczyć na opłatę przyłączeniową |
Opłatę za wniosek i zaliczkę ENEA traktuje jako kwoty brutto. Opłatę za wniosek pobiera także przy wnioskach o zmianę warunków przyłączenia, na przykład zmiany komponentów, lokalizacji lub mocy, ale nie przy cesji, zmianie harmonogramu ani zmianie adresu. Gdy moc przyłączeniowa się nie zmienia, zaliczki nie ma. Zabezpieczenie może mieć formę kaucji, gwarancji bankowej lub ubezpieczeniowej albo poręczenia spółki dominującej z grupy kapitałowej, wraz z oświadczeniem w formie aktu notarialnego o poddaniu się egzekucji (art. 777 § 1 pkt 5 Kodeksu postępowania cywilnego). Według komunikatu ENEA także zabezpieczenie wniesione w błędnej formie lub kwocie albo przez podmiot niespełniający wymogów ustawy oznacza wygaśnięcie umowy.
Osobno pozostaje opłata przyłączeniowa, naliczana według zasad operatora i pomniejszana o wniesioną zaliczkę. W naszej ocenie kwoty z tabeli są niewielkie w porównaniu z budżetem inwestycji przemysłowej, dlatego większe znaczenie mają terminy.
Jakich terminów trzeba pilnować przy zwiększeniu mocy przyłączeniowej?
Najkrótsze terminy wynoszą 14 dni: na wpłatę zaliczki od złożenia wniosku i na wniesienie zabezpieczenia po zawarciu umowy, a spóźnienie oznacza odpowiednio pozostawienie wniosku bez rozpatrzenia albo wygaśnięcie umowy z mocy prawa. Terminy operatora na rozpatrzenie wniosku biegną dopiero od wniesienia zaliczki.
| Zdarzenie | Termin | Skutek spóźnienia |
|---|---|---|
| Opłata za wniosek | przy składaniu wniosku, z dowodem wpłaty (według ENEA) | wniosek zostaje pozostawiony bez rozpatrzenia |
| Zaliczka | 14 dni od złożenia wniosku | wniosek zostaje pozostawiony bez rozpatrzenia |
| Zawarcie umowy po wydaniu warunków | warunki są ważne rok od doręczenia; u ENEA warunki wydane przed 30 kwietnia 2026 r. zachowują 2 lata | po upływie terminu warunki przestają być ważne |
| Zabezpieczenie | najpóźniej 14 dni po zawarciu umowy o przyłączenie | umowa wygasa z mocy prawa |
| Zawiadomienie o ostatecznym pozwoleniu na budowę (kamień milowy) | 24 miesiące dla urządzeń odbiorczych w zakresie co najmniej 50 % mocy zainstalowanej; 36 miesięcy dla transformatorów i rozdzielni | umowa wygasa z mocy prawa, bez zawiadomienia |
Kamienie milowe dotyczą przyłączeń do sieci powyżej 1 kV i tylko tam, gdzie pozwolenie na budowę jest wymagane przez prawo budowlane. Początek biegu tych terminów warto sprawdzić w projekcie umowy, bo od niego zależy dzień wygaśnięcia.
Ustawa przewiduje dwa wyjątki. Okoliczności niezależne od zakładu, takie jak klęska żywiołowa, wojna, embargo, zakłócenia łańcuchów dostaw lub przewlekłość postępowań, pozwalają po złożeniu oświadczenia przedłużyć termin najwyżej o 24 miesiące. Można też jednokrotnie przedłużyć termin najwyżej o 24 miesiące za dodatkowym zabezpieczeniem 60 zł/kW, nie więcej niż 12 mln zł.
Co się dzieje, gdy zakład nie zdąży albo zrezygnuje?
Gdy zakład nie wniesie zabezpieczenia w terminie, umowa o przyłączenie wygasa z mocy prawa. Tak samo dzieje się, bez zawiadomienia, gdy zakład nie zawiadomi operatora w terminie o ostatecznym pozwoleniu na budowę, jeżeli prawo budowlane go wymaga. Przy rezygnacji po zawarciu umowy operator zatrzymuje część zabezpieczenia, tym większą, im później zakład rezygnuje:
- do 6 miesięcy: 10 % zabezpieczenia;
- od 6 do 12 miesięcy: 25 %;
- od 12 do 24 miesięcy: 50 %;
- od 24 do 36 miesięcy: 75 %.
Po 36 miesiącach zabezpieczenie nie podlega zwrotowi. Rezygnacja z samych warunków przyłączenia, bez zawierania umowy, jest w ustawie rozliczana osobno i oznacza zwrot. Jego zakres warto potwierdzić u operatora przed rezygnacją.
Czym jest moc umowna, a czym moc przyłączeniowa?
Moc przyłączeniowa to moc, na którą zaprojektowano przyłącze i która jest zapisana w warunkach przyłączenia i umowie o przyłączenie. Moc umowna to moc zamówiona w umowie dystrybucyjnej lub kompleksowej, od której zależą opłaty.
| Cecha | Moc przyłączeniowa | Moc umowna |
|---|---|---|
| Gdzie jest zapisana | warunki przyłączenia i umowa o przyłączenie | umowa dystrybucyjna lub kompleksowa |
| Z czym się wiąże | przyłącze i sieć operatora | składnik stały stawki sieciowej i opłata za przekroczenie |
| Jak ją zmienić | wniosek o zmianę warunków, z opłatami z ustawy | zmiana umowy z operatorem, co do zasady w granicach mocy przyłączeniowej |
Opłata za przekroczenie mocy umownej to według § 53 rozporządzenia taryfowego iloczyn składnika stałego stawki sieciowej i sumy dziesięciu największych nadwyżek w miesiącu, a gdy układ pomiarowy na to nie pozwala, dziesięciokrotności największej nadwyżki w okresie rozliczeniowym. Nadwyżki ustala się dla każdej godziny ze średnich piętnastominutowych albo godzinowych. Dla orientacji: serwis Energoraport podaje składnik stały ENEA 24,84 zł/kW na miesiąc dla grupy C2x, czyli dla odbiorcy na nN. Zakład na SN musi przyjąć stawkę ze swojej grupy taryfowej. Przykład poglądowy: suma dziesięciu największych nadwyżek wynosi 90 kW, więc 90 × 24,84 zł = 2 235,60 zł za miesiąc. Niezależne miejsca dostarczania rozlicza się osobno, ale miejsca objęte sumatorem lub naturalnym sumowaniem nie są miejscami niezależnymi (§ 53 ust. 5).
Przy obniżaniu mocy umownej trzeba uważać, bo zmniejszenie za zgodą operatora podnosi składnik stały o 10 % na cały okres obniżenia (§ 54 ust. 2). Zbyt głębokie obniżenie mocy umownej może więc kosztować więcej, niż daje.
Jak sprawdzić zapas mocy, zanim złoży się wniosek?
Zapas mocy sprawdza się, porównując największy pobór z 12 miesięcy z mocą umowną, mocą przyłączeniową i obciążalnością urządzeń. Pomiar nie zmienia mocy zapisanej w umowie, ale pokazuje, czy wniosek jest w ogóle potrzebny. Sprawdzenie obejmuje cztery etapy:
- Dane z licznika z 12 miesięcy w odstępach piętnastominutowych lub godzinowych. Największy pobór trzeba zestawić z mocą umowną i przyłączeniową.
- Parametry urządzeń: moc transformatora, obciążalność rozdzielnicy, kabli i zabezpieczeń. Rzeczywisty zapas wyznacza element o najmniejszej obciążalności.
- Moc nowego odbioru. Moc zainstalowana jest większa od mocy pobieranej jednocześnie, dlatego do rzeczywistego szczytu dodaje się moc jednoczesną nowych odbiorników, a nie sumę mocy z tabliczek znamionowych.
- Możliwość obniżenia szczytu bez wniosku, na przykład przez blokadę jednoczesnych rozruchów, ustalenie kolejności załączeń i przesunięcie procesów.
Jeśli nowy szczyt nie przekracza mocy przyłączeniowej, a przekracza tylko umowną, wystarczy co do zasady zwiększyć moc umowną w umowie z operatorem, bez wniosku o warunki przyłączenia. Wniosek jest konieczny, gdy suma przekracza moc przyłączeniową. Zakres takiego badania opisuje strona o bilansie mocy.
Jakich kosztów i ograniczeń nie da się uniknąć po nowelizacji?
Po nowelizacji zakład nie uniknie czterech kosztów i ograniczeń:
- Opłaty przyłączeniowej według taryfy operatora, od której odlicza się zaliczkę.
- Ponownej weryfikacji warunków. Dla instalacji odbiorczej powyżej 1 kV operator może przy zawieraniu umowy zweryfikować warunki jeszcze raz i odmówić. Według prezentacji ENEA wniosek o rozstrzygnięcie sporu składa się do Prezesa URE w terminie 6 miesięcy od doręczenia informacji o odmowie.
- Braku rezerwacji mocy przed umową. Ustawa mówi wprost, że do czasu zawarcia umowy instalacja nie jest ujmowana w ekspertyzie dla kolejnych wniosków.
- Zabezpieczenia nieprzekraczania mocy (w branży „strażnik mocy”), gdy łączna moc zainstalowana jest większa niż moc przyłączeniowa. Zakład może taką instalację mieć, ale umowa określa wtedy zabezpieczenie, a koszt ponosi podmiot przyłączany.
Najczęstsze pytania
Czy zmiana mocy umownej też wymaga zaliczki i zabezpieczenia?
Co do zasady nie. Zaliczka, opłata za wniosek i zabezpieczenie dotyczą wniosku o określenie lub zmianę warunków przyłączenia. Zmiana mocy umownej w granicach istniejącej mocy przyłączeniowej jest zmianą umowy z operatorem, a nie takim wnioskiem. Jej zasady wynikają z umowy i taryfy, więc przed zmianą warto zapytać operatora o termin i skutki.
Co z umową o przyłączenie zawartą przed nowelizacją?
Ustawa przewiduje terminy przejściowe. Dla umów zawartych nie wcześniej niż 48 miesięcy przed wejściem ustawy w życie jest to 30 miesięcy (instalacje fotowoltaiczne, magazyny i urządzenia odbiorcze) albo 42 miesiące (wiatr i pozostałe). Dla starszych umów 3 i 6 miesięcy (art. 13 i 14). Terminy liczy się od dnia wejścia w życie ustawy, a same przepisy weszły w życie po sześciu miesiącach od ogłoszenia, więc datę wygaśnięcia trzeba ustalić z operatorem.
Czy zaliczka i zabezpieczenie dotyczą też odbiorców, nie tylko elektrowni?
Tak, według komunikatu ENEA. Obowiązek zaliczki rozszerzono na wszystkich ubiegających się o przyłączenie do sieci powyżej 1 kV, czyli także na odbiorców energii, a zabezpieczenie wnosi podmiot ubiegający się o przyłączenie do takiej sieci. Zasady dla przyłączeń na nN trzeba sprawdzić u operatora.
Czy każdy operator liczy opłaty tak samo jak ENEA?
Nie ma takiej pewności. Ustawa mówi o mocy „określonej we wniosku” i nie rozstrzyga wprost, czy opłatę liczy się od całej mocy, czy od przyrostu. ENEA liczy opłatę za wniosek od całkowitej mocy przyłączeniowej. Zaliczkę i zabezpieczenie przy istniejącej mocy ustawa każe liczyć od przyrostu. Inny operator może przyjąć inną podstawę opłaty za wniosek, dlatego przed wpłatą trzeba potwierdzić ją na piśmie.
Źródła
- eli.gov.pl
- Komunikat w sprawie zmian w ustawie Prawo energetyczne (UC84), wersja z 25 września 2026 r. operator.enea.pl,operator.enea.pl
- Nowelizacja ustawy Prawo energetyczne: kluczowe zmiany w procesie przyłączeniowym (prezentacja, sprawdzono 2 listopada 2026 r.) operator.enea.pl,operator.enea.pl
- eli.gov.pl
- Przekroczenie mocy umownej od lipca 2026 energoraport.pl,energoraport.pl
Inne artykuły w tym temacie
Energia bierna w nowym rozporządzeniu taryfowym: co mówi § 52 i jak liczyć opłatę
Od 5 września 2026 r. energię bierną rozlicza się według § 52 rozporządzenia Ministra Energii (Dz.U. 2026 poz. 1182). Domyślne tg φ0 wynosi nadal 0,4, a z brzmienia przepisu wynika, że każda kilowarogodzina energii biernej pojemnościowej kosztuje pełną stawkę. Poniżej wzór, przykład poglądowy i różnice między operatorami.
Opłata mocowa w 2027 r.: stawki kwartalne, grupy K1–K4 i obliczenie opłaty zakładu
URE ogłosił na 2027 r. cztery stawki kwartalne opłaty mocowej, od 0,1925 do 0,2141 zł/kWh netto, wszystkie niższe niż 0,2194 zł/kWh w 2026 r. Kwota na rachunku zakładu zależy jednak także od grupy K1–K4, ustalanej osobno dla każdej doby roboczej i każdego punktu pomiarowego.